Beschadigd Innerlijk Kind

Als kind ben je afhankelijk van je ouders. Je houdt van ze en wilt ze geen pijn doen. Je weet je dan ook geen raad als je nare situaties meemaakt en daarmee niet of niet goed bij je ouders terecht kunt.

Als je niet wordt gezien en geholpen bij de verwerking van wat er is gebeurd. Moet jij jezelf staande houden en de nare en overweldigende situatie zelf het hoofd kunnen bieden. Het moment dat jij jouw emoties, pijn en gevoelens gaat weg stoppen.

Jouw pijn, verdriet, gevoelens van onmacht, teleurstelling stop je weg omdat je geen hulp krijgt bij het omgaan met en het oplossen daarvan.

Hierdoor raakt jouw Innerlijk kind beschadigd.

Deze nare gevoelens en weggestopte stukjes van jezelf zullen zich gaan uiten. Via een omweg zou je Innerlijk Kind jou wijzen op jouw pijn, je verdriet en angst.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
Boosheid die je moeilijk of niet kunt plaatsen
minderwaardigheidsgevoelens onzekerheid
Faalangst
Perfectionisme
Angst voor intimiteit
Moeite met gezag hebben
Negatieve gedachten over jezelf of de ander.

Om dit niet te hoeven voelen zal jou Innerlijk Kind een overlevingsstrategie ontwikkelen om je te beschermen. Zodat je niet meer in de beschadigdde situatie terechtgekomen hoeft te komen.

Voorbeelden van volwassen overlevingsstrategieƫn zijn:
Perfectionisme
Geen nee kunnen zeggen
Volledig opgaan in je werk
Opkomende gevoelens meteen onderdrukken eventueel met verslavings gevoelige producten denk aan eten, alcohol, drugs en roken.

De overlevingsstrategieƫn zullen jou in het begin altijd een gevoel van verlichting geven. Alleen op de lange duur zullen deze en de bijbehorende aangeleerde patronen en manier van doen niet meer zo ondersteunend en opbouwend voor je werken. Ze kunnen je zelfs verder (gaan) beschadigen.

Ja, want hoe kun jij als volwassene een gezonde, liefdevolle relatie aangaan als je bang bent voor intimiteit? En als je last hebt van minderwaardigheidsgevoelens dan is de kans groot dat jij je eerder terugtrekt dan jezelf laten zien. En kies je ervoor om met je boosheid of agressie je gelijk te halen, dan kan het zomaar zijn dat niemand je leuk vindt.

Als jij je bewust wordt van je weggestopte stukjes en je leert die toe te laten te verwerken en te ondersteunen dan is dat een eerste stap richting de heling van jezelf en je Innerlijk Kind.

Als je weet waar je verlangens en behoeftes liggen en je gaat durven en doen waar nodig onder begeleiding dan kan ik je zeggen lieve vrouw het leven ligt aan je voeten.

En dat is precies wat ik jou gun een leven waarin jij ervaart dat je LEEFT.

Liefs JeanettešŸ§”