Jarenlang in dienst van anderen (vrouw 42 jaar)

praktijk-3-coach_Jijenikopweg-joure-coach

Achter haar eeuwige glimlach schuilt een vrouw (42) met pijn en verdriet. Altijd aanpassen, altijd zorgen voor anderen. Als een kameleon stemt ze zich af op de wensen van anderen. Alles voor het gezin, alles voor haar man. Alles om aan de verwachtingen te voldoen. Hierdoor is ze zichzelf volledig kwijtgeraakt. Het werd tijd om de touwtjes van het leven terug te pakken.


Hij was vooral bezig met zichzelf
Na een relatie van 20 jaar sprak ik uit dat ik niet meer met hem verder wilde. Niet meer bang om ‘alleen’ over te blijven. Het was mij duidelijk dat ik niet nog 40 jaar zo door wilde. Ik maakte het anderen graag naar de zin en cijferde mezelf weg. De meningen van anderen vormden mijn zelfbeeld. Thuis hield ik alles draaiende; zorg voor de kinderen, 30 uren werk per week, de boekhouding van zijn bedrijf. En hij? Hij was vooral bezig met zichzelf. Alles draaide om hem. Kwam hij thuis, dan was het eerst aftasten hoe de vlag erbij hing. Erg onvoorspelbaar. Zijn bui bepaalde onze (sociale) ruimte. Onze wereld werd steeds kleiner.

Een gescheiden moeder met opgroeiende puberkinderen. Ze klopte bij mij aan met weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde. Kwijtgeraakt door wat het leven van haar vroeg. Ze wilde weer in haar eigen kracht staan. Voor zichzelf én voor haar kinderen.

Innerlijke criticus
Ik lachte altijd alles weg. Jeanette prikte daar direct doorheen. Doodeng, haar kon ik niet voor gek houden. De eerste sessie viel het masker af. Ik kon alleen nog maar huilen. Angst voor wat er in ons proces allemaal naar boven zou komen. Jeanette pakte me bij de hand en liet niet meer los. We gingen dit samen doen. Het zou beter worden, dat wist en voelde ik.

Samen gingen we terug in de tijd. Praten, huilen, knuffelen. Ze hielp me met mijn innerlijke criticus (mijn ex), die negatieve stem die een mening had over alles wat ik deed. Ze maakte mij bewust van mijn denken, waar ik mijn gedachtes op baseerde. Waar ik invloed op heb en wat ik alleen maar kan accepteren. Dat maakte mijn belevingswereld lichter. Jeanette stond altijd voor mij klaar. Ook buiten de sessies om. Was ik van slag door een vervelend telefoontje van mijn ex, dan hadden we contact via WhatsApp. Door haar hulp voelde ik me altijd snel weer beter.

Toen ze er middenin zat, had ze nog niet goed in de gaten dat haar situatie niet normaal was. Zij dacht: ‘iedereen heeft wel eens wat’. Ik heb haar zien veranderen, van een vrouw die altijd klaar stond voor anderen, zichzelf wegcijferde en hoge verwachtingen had van anderen en zichzelf, naar een vrouw in haar eigen gezonde kracht. Door te werken aan die kritische stem, bewust te worden van het verleden, te voelen en ervaren. Inmiddels ziet ze haar leven als iets wat altijd in ontwikkeling mag zijn. Ze ziet in dat ze voor zichzelf mag kiezen, neemt 100% verantwoordelijkheid voor zichzelf en beseft dat ze zelf invloed kan uitoefenen. Ze geeft nu haar eigen leven kleur.

Sterker dan ooit
Ik heb de praktijk als een warme en ontspannen plek ervaren en Jeanette als een coach die altijd voor je klaar staat. Ons traject is inmiddels afgerond en ik voel me sterker dan ooit. Natuurlijk gaat de ene dag beter dan de andere, maar ik leef nu veel bewuster en weet hoe ik de regie terug kan pakken. Ik kies voor mezelf, geef mijn eigen leven kleur en doe wat goed voelt voor mij. Ik kijk vol vertrouwen uit naar de toekomst en ben nieuwsgierig wat voor moois er allemaal nog mag komen. Jeannette heeft mijn toekomst zó verandert, dat gun ik echt iedereen. Dankjewol. Foar álles!