Verticaal en horizontaal

In verbinding met jezelf

Ben jij in verbinding met jezelf? Ik moet eerlijk toegeven ik soms niet en voor mij is dat oké. Als ik een jaar of tien terug ga dan was dat echt wel anders dan had ik alleen maar kunnen antwoorden verbinding met jezelf wat is dat?

Inmiddels weet ik beter, in de afgelopen jaren heb ik de verbinding in mezelf weer teruggevonden ik geloof echt dat die er ook ooit wel is geweest maar dat ik deze ben kwijtgeraakt en daardoor ook langzaam maar zeker mijzelf was kwijtgeraakt. Doordat ik niet in verbinding was met mijzelf zorgden allemaal destructieve patronen ervoor dat ik meer en meer mijzelf geen verliezen. Denk hierbij aan:

  • Teveel en ongezond eten (ook een tijd in mijn leven na te veel eten dit er weer uitgooien)
  • Teveel drinken
  • Ongezond koopgedrag
  • Altijd maar doorgaan
  • Alle ballen hoog houden
  • Alles perfect willen doen
  • Afhankelijkheid
  • Codependent gedrag vertonen

En waarom? Omdat ik de pijn, leegte en kwetsing in mijn lichaam niet kon voelen, zodra ik niets deed kwam er onrust in mij en deze onrust daar kon ik niks mee daar wilde ik (onbewust) zo snel mogelijk bij vandaan. Ik was door de bovenstaande patronen in de overlevingsmodus gekomen, een modus van niet voelen maar doen, vaak ook een modus van klagen en oordelen, maar ook een modus die ervoor zorgde dat mijn lichaam op begon te raken. Langzaam maar zeker kreeg ik allemaal vage lichamelijke klachten, waar na doktersonderzoek niets uitkwam. Waardoor ik het gevoel had dat ik mij aanstelde en mijn destructieve gedrag maar doorging, op een gegeven moment met de dagelijkse dosis pijnstilling hijste ik mij iedere morgen uit bed, zette ik mijn mooiste glimlach op en ging weer door. Aan de buitenkant leek het heel wat van binnen voelde het dood, leeg en hoefde het voor mij soms echt niet meer.

Tot er een moment kwam dat ik met beide benen op de grond werd gezet, wat begon met mijn moeder die de weg kwijt was en eindigde met mijn partner die bij mij weg wilde. Het was alsof er in klap geen toekomst meer was, geen basis meer waar ik op terug kon vallen. Dit deed mij zo ongelooflijk wankelen dat ik het proces met mijzelf wel ‘moest’ aangaan. Het proces van terug naar mijzelf, terug naar mijn gevoel. Het moment om de verticale verbinding in mijzelf te herstellen, vanuit mijn hoofd het lichaam in op zoek naar mijn hart en mijn hartsverlangen. Alle destructieve patronen werden zichtbaar allemaal patronen waar ik in de horizontale verbinding op zoek was om de leegte in mij op te vullen. Maar dat was me tot dan toe nog steeds niet gelukt, niet met eten, niet met kopen, niet met doorgaan, niet met mijn perfectie en ga zo maar door.

Langzaam maar zeker kwam ik dichter en dichter bij de kern, bij mij gevoel. Door inzicht, bewustwording, ontdekken voelen en ervaren, wat dit alles met mij deed. De onrust, pijn, verdriet en leegte aangaan, voelen, ervaren dwars door de pijn heen. Niet kiezen voor de makkelijke tot nu toe gelopen weg, nee volledig buiten mijn comfortzone op zoek naar nieuw gedrag wat in het begin verre van comfortabel voelt. En het daardoor nog niet makkelijk maakt om door te gaan. Maar ik ka het je aanrader, als ik nu kijk naar mijn leven van tien jaar geleden, voel ik me zoveel fijner, blijer, energieker, weet ik wat ik wil en doe ik dat ook. Regelmatig krijg ik te horen dat ik een blij ei ben, en ja zo voel ik mij ook een blij gelukkig ei die de regie weer in eigen handen heeft. Wat echt niet betekent dat er geen tegenslagen zijn in mijn leven, nee hoor juiste verre van dat ik ben ook een mens, en ook in mijn leven gebeurden er nog steeds pijnlijke en verdrietige dingen. En ook ik voel me soms niet fijn of ongelooflijk k** ik heb alleen een aantal jaren geleden een besluit genomen, toen ik doorkreeg dat ik kon kiezen heb ik er bewust voor gekozen om te gaan voor de uitdaging en positiviteit. Zoals ik altijd zeg het is niet wat je gebeurd, maar hoe jij ermee omgaat. 

Waar kies jij voor blijf je liever hangen in negativiteit en ervaar je dat het leven je overkomt, of ga je de uitdagingen van je leven aan en pak je de regie, leiderschap en positiviteit over je leven terug?

Aan jou de keuze.

Wil je meer lezen over de hulp vragen waarin wij begeleiding bieden bij Jijenikopweg?

Lees dan hier verder

Jeanette